Evigt unga Forever Young underhöll på Qulturum

0
23
För fjärde gången i år rockade Forever Young loss inför publik.

Under projektnamnet ”Rock on later” annonserade Kultur 365 i Södertälje för fyra år sedan efter sjuttioplussare som kunde tänka sig att spela i ett rockband. Resultatet av det projektet blev gruppen Forever Young som i tisdags underhöll lunchpubliken på Qulturum.

I gruppen Forever Young är medlemmar mellan 63 och 75 år. Spellistan sträcker sig från 40-talet och framåt med fokus på artister som Rolling Stones, Bob Dylan och Chuck Berry.
-Vi spelar också låtar som jag har skrivit, berättar Peter Wärmling, gitarr och sång.

Förutom Peter består gruppen av Ingrid Bodinger och Kristina Myhrman, synth och sång, Ulf Cronlund, gitarr och sång, Hasse Ehlert, bas och nytillskottet och ”ynglingen” Claes Dahlberg på trummor.
— Claes är yngst i bandet med sina sextiotre år, förklarar Ingrid Bodinger. Så han sänker snittåldern rejält.

2014 startade Kultur 365 fyra projekt för seniorer med inriktning på stand up comedy, operaimprovisation, teater och rockmusik. Av de projekten finns idag endast rockmusiken kvar i form av Forever Young.
— Det var inget krav att man skulle kunna spela även om några av oss kunde lite, säger Ulf. Vi fick gå en gång i veckan till en gitarrlärare på Kulturskolan i Södertälje för att lära oss. Efter att projektet tog slut frågade vi skolan om vi fick låna deras utrustning och fortsätta — och det fick vi. Kulturskolan har var väldigt behjälpliga.

Vilka låtar som ska spelas bestäms demokratiskt — alla måste vara överens när en låt föreslås.
—Till den här terminen fick samtliga bandmedlemmar föreslå en låt var, berättar Hasse. Totalt har i ungefär trettiofem låtar i bagaget.

Tisdagens lunchkonsert var bandets elfte spelning inför publik och den fjärde för året. Ett fullsatt Qulturum bjöds bland annat på musik av Chuck Berry och The Searchers.
— Förut förstod vi inte riktigt vad vi gav oss in på när vi uppträdde, förklarar Kristina. Nu har man fått högre krav på sig själv och bandet och vet vad det innebär att spela inför en publik.