En lycklig Foppa apporterade allt som matte Lotta Hallin placerade ut.

I tisdags fanns hundinstruktören Lotta Hallin på Mötesplatsen för att berätta hur hon tränar jakthundar. Med sig hade hon åttaårige jaktlabradoren Foppa som visade sina färdigheter i sök och apportering.
Lotta Hallin har tre jaktlabradorer som hon har tränat för att hjälpa till vid jakter där de apporterar fågel och småvilt. Hundarna hjälper också vid eftersök där något djur har blivit påkörd av bil.
— Deras huvudsakliga syssla är att apporterar in viltet som jägarna har skjutit ner, förklarar Lotta. För att kunna vara med på jakter får man räkna med träning i två till tre år.
Under tisdagens besök på Mötesplatsen berättade Lotta om all träning som ligger bakom för att hundarna ska kunna ingå i ett jaktlag. Jaktlabradoren Foppa visade också upp sina färdigheter när han på Lottas kommando samlade utplacerade föremål.
— Jag använder olika kommandon med en visselpipa för att instruera honom, berättar Lotta. På längre avstånd, då han inte kan höra mig, använder jag en snöskrapa för att visa honom vad jag vill att han ska göra.
Jaktlabradorer skiljer som från vanliga labradorer i det att de är framavlade för att vara smalare, smidigare och ha en större jaktinstinkt.
— De har också en klar ”av och på-knapp”, säger Lotta.