En färd över kanadensisk prärie visas i Stallarholmen

0
292
Robert Lundin har fotat under hela livet och under de senaste åren har han gjort det på heltid. På Stallarholmen Art Gallery visas hans fotoutställning som porträtterar vetesilor i trä från den kanadensiska prärien.

Ödsliga träsilor på den kanadensiska prärien porträtteras i en fotoutställning på Stallarholmen Art Gallery i slutet av oktober. Upphovsmannen är en fotograf som precis har köpt hus på Selaön.  

Fotografen, Robert Lundin, fastnade för vetesilos i trä under sina resor till Kanada och provinsen Saskatchewan. 
– Jag har släkt i Kanada och har varit där i tre omgångar. Jag har kört omkring 600 mil och fotat både under sommar och vinter på den kanadensiska prärien. Under mina resor fastnade jag för vetesilos i trä från slutet av 1800-talet som finns utspridda i landskapet, berättar han.  
 
Robert fotar ofta grafiska bilder och berättar att det framförallt var bildintrycket av de ödsliga träsilosarna som han tyckte var intressant.  
– Det var det bildintrycket som jag fastande för. De är som ensamma katedraler som står mitt i de stora vidderna och de ändlösa fälten.  

Träsilosarna i Kanada är på väg att förtvina, berättar Robert.  
– 90 procent av dem har brunnit upp. I provinsen fanns det omkring 3000 en gång i tiden, men i dag finns det bara cirka 200 kvar och de rivs varje månad. Det är en försvinnande arkitektur.  

Robert Lundin har fotat av och till under hela livet. Under de fem sista åren har han gjort det på heltid.  
– Jag sa upp mig från jobbet som företagsekonom och började fota på heltid istället. Det har varit en dröm i många år, säger han.  

Han bor och jobbar i Stockholm, men i sommar blev han även delvis Stallarholmsbo.  
– Vi var ute och letade efter ett torp och hittade, antagligen, Selaöns minsta torp. Vi är totalförälskade i området och vi har bott här i tre månader nu. För oss är det ett paradis som vi inte kände till innan och vi hoppas att kunna spendera många år här.  

Fotoutställningen ”Prairie Icons; en färd över Kanadas veteprärie” kommer även att visas på ett galleri i Paris, parallellt med utställningen i Stallarholmen. I Stallarholmen går det att ta del av fotoutställningen på Stallarholmen Art Gallery i Gula industrihuset mellan den 30 oktober och den 1 november.