Drömmen blev en ”dansikal” — Tobias hyllar Cornelis i föreställning om vänskap

0
830
Tobias, i mitten av alla dansare, lever drömmen med dansikal om vänskap. Foto: Nikola Stankovic

En vänskapsrelation blev grunden för Tobias Karlssons andra stora dansprojekt. Let’s dance-aktuelle föreläsaren, och numera också författaren, gästar Södertälje nästa lördag. 

Vi människor mår bra av att drömma — och för många av oss är det viktigt att ha ett mål i livet. Dansaren och föreläsaren Tobias Karlssons dröm var under många år att sätta upp en ”dansikal” i Sverige — en dansföreställning med handling och musik — och drömmen blev slutligen verklighet.
— Något jag strävat efter så länge visade sig plötsligt vara möjligt, och efter hårt slit genomförbart, berättar Tobias. Det svåra efter föreställningen ”En dans på rosor” var att hitta den ”nya” drömmen.

Tobias bästa vän i livet heter Jocke. Utan honom vet han inte hur livet hade sett ut. Tobias berättar att under deras första år som vänner fanns Cornelis Vreeswijk alltid med i bakgrunden.
— Många år senare, när Joakim var etablerad trubadur, kom han med frågan om jag inte hade lust att gästa en av hans konserter tillsammans med en dansare, och illustrera en av visorna han sjöng med min dans.

Tobias gillade idén, men det var först under en resa till Rio förra året som idén blev verklig och tog form.
— Vi satt där och tittade ut över Copacabana och plötsligt visste jag vad min nya dröm var. Jag ville göra en dansikal om vår vänskap och samtidigt hylla Cornelis. Och med föreställningen ”Dansa samba med mig — en hyllning till Cornelis Vreeswijk” lever jag en ny dröm, något jag är väldigt tacksam för.

Just nu turnerar dansikalen i Sverige. En av sångarna är tidigare Mariefredsbon Simon Lingmerth och de flesta dansarna i ensemblen har någon gång varit med i dansprogrammet Let’s Dance, precis som Tobias själv. Nästa fredag börjar den nya säsongen av Let’s Dance, och efter en paus är Tobias tillbaka i TV-rutan, den här säsongen med Nikki Amini från idoljuryn som danspartner.
— Jag var först vettskrämd, men hon är rolig, mysig och lätt att jobba med, skrattar Tobias, och pratar om Nikki med värme.

Tobias förklarar att dansikalen blandar högt och lågt, men dansen är alltid i fokus. Arbetet med pågående turné och samtidigt ett av Sveriges stora TV-underhållningsprogram funkar för energiske Tobias.
— Det är helt ärligt skitkul, menar han. Nu kör jag Let’s Dance i veckorna och dansikalen på helgerna.

Och det är dansen han känner sig mest hemma i — även om föreläsandet, att få påverka och förhoppningsvis kunna hjälpa människor, är en stark drivkraft. Nu skriver Tobias också på en bok, en fördjupning om att kunna göra skillnad.

”Dansa samba med mig – en hyllning till Cornelis Vreeswijk” spelas på Estrad i Södertälje den 24 mars.