”Det som driver mig är själva jakten att hitta prylen”

0
59
En liten del av sin samling på cirka femtusen korkskruvar visade Fredrik Åström upp på Värdshuset i tisdags.

I tisdags samlades ett femtiotal åhörare på Gripsholms värdshus för att lyssna till Fredrik Åström berätta om sitt samlade. Fredrik, som är en samlare av stora mått, berättade bland annat om sina samlingar av korkskruvar och reklamskyltar.

Festsalen på Gripsholms värdshus var fullsatt när hembygdsföreningen i Mariefred hade bjudit in Fredrik Åström att berätta om sitt samlande. Fredrik har samlat föremål under många år — och under föredraget fick publiken höra hur allting en gång startade.
— Min far var också samlare, berättar Fredrik. Han började samla på sig en mängd gamla lanthandlarförmål, vilket var något som växte hemma i köket där vi bodde.

Fredriks intresse för gamla saker har funnits sedan barnsben, och genom åren har han förvärvat ett antal gårdar där han samlat en mängd kulturföremål. Men att driva museum har aldrig varit ett alternativ.
— Att driva museum är totalt olönsamt och det är inte det som driver mig, säger Fredrik. Det som driver mig är själva jakten att hitta prylen. Det är väldigt roligt att hitta något man inte har. Det finns hur mycket saker som helst som man inte hade en aning om att man behövde.

Ett exempel på det är hans stora samling av korkskruvar. Intresset började i unga år när Fredriks far, i samband med byggandet av en vinkällare, började samla på vinrelaterade föremål.
— När vi var ute på marknader föreslog han att jag skulle börja samla på korkskruvar för det fanns i varenda fyndlåda, berättar Fredrik. Från början köpte jag upp allt jag hittade men efter några år kom jag till insikten att det är roligare att äga unika korkskruvar. Idag har jag cirka 5 000 korkskruvar och 200 böcker om korkskruvar.

Efter föresläsningen bjöd Fredrik på en guidad visning i gångarna under Värdshuset där han har fyllt väggarna med ett annat av hans stora samlarintresse — reklamskyltar. Här trängs mestadels svenska reklamskyltar i emaljerad eller litograferad plåt från slutet av 1800-talet fram till 1950.