De bildar majoritet i Nykvarn

0
10
Gruppledarna blickar framåt mot den nya mandatperioden.
Efter en dryg månads förhandlingar är det nu klart vilka partier som bildar majoritet i Nykvarn den kommande mandatperioden. Nykvarnspartiet, Moderaterna och Miljöpartiet blir den nya koalitionen som tillsammans får 16 av kommunfullmäktiges 31 mandat.
I början på veckan bjöd kommunstyrelsens ordförande Bob Wållberg in till pressträff i kommunhuset för att berätta om den nya majoritetsbildningen i Nykvarn. Efter en tid av förhandlingar har man nu kommit fram till en lösning för den kommande mandatperioden. Nykvarnspartiet (9 mandat) och Moderaterna (6 mandat) behövde ta in ytterligare en samarbetspartner för att bilda majoritet. Det sista mandatet hittade man hos Miljöpartiet (1 mandat) och bildar nu en majoritet med 16 av kommunens 31 mandat.
—Jag är glad att vi har lyckats få ihop en majoritet. Med tanke på valresultatet var det ju inte helt självklart hur det skulle se ut framöver, säger Bob Wållberg.
Det blir nya ansikten i samarbetet den kommande perioden. Johan Hägglöär ny gruppledare för Moderaterna och ny även i kommunhuset. Miljöpartiets gruppledare har varit med ett tag, men tar nu alltså plats i majoriteten.
— Det känns spännande och roligt och vi vill bli den gröna rösten i majoriteten. Jag ser ingen anledning till att vi inte ska kunna vara med och påverka med vårt mandat. Det är lättare att påverka när man är med, än om man inte är det, säger Marie Martne. 
Bob Wållberg fortsätter sitt arbete som kommunstyrelsens ordförande och även som kommunalråd på heltid. Han ser positivt på den kommande perioden.
— Vi får in Miljöpartiet som den gröna rösten i rummet och vi får en tydlig majoritet som kan driva politiken framåt. Samtidigt får vi en fortsatt debatt i kommunen tack vare en stark opposition, säger han.
 Johan Hägglöär uppvuxen i Nykvarn och ser fram emot sitt nya uppdrag som kommunalråd på deltid.
— Nykvarn är bra på många sätt, men det finns alltid saker att förbättra. Jag har många hjärtefrågor, men idrotten hamnar högt upp för mig. Det kommer bli en intressant tid framöver och jag ska göra allt jag kan för att trimma Nykvarns kommun, säger han.
Framöver återstår arbetet med att fördela poster i nämnder och styrelser. Totalt ska över 200 poster tillsättas. Därefter ska de tre partierna enas kring ett samarbetsavtal och utarbeta en gemensam programförklaring.