BlomAnn firar 5 år: ”Hellre en kvalitetsros i fyra veckor än bukett som vissnar efter fyra dagar”

0
19
Ann plockar med sin passion — blommor. Nu är det fem år sedan hon öppnade sin verksamhet i Mariefred.

Blomsterhandlaren på torget i Mariefred firar fem år i år. Jubileumet närmar sig och Ann som älskar blommor hoppas på minst fem år till.
— Bara titta på blommorna, jag blir glad av sättet de växer på. Och jag vill inte sluta.

1 november 2013 slog BlomAnn’s Buketter och binderier upp dörrarna på Storgatan i Mariefred. Efter 25 år inom vården ville Ann Lindlöv satsa på sin passion och gav sig in i blomsterbranschen. Redan från början valde hon att nischa sig och fyllde butiken med växter som inte alltid finns hos andra blomsteraffärer. Hon förklarar att man måste vara lyhörd, och samtidigt som man håller koll på trender är det viktigt att ta till sig av kundernas önskemål.
— Jag kanske inte alltid kan tillgodose allas behov, men å andra sidan konkurrerar jag inte med massmarknaden  och håller mig borta från vardagsblommor— jag försöker vara unik på det viset som går. Självklart blir det dyrare men jag försöker bibehålla kvalitet och hålla ett varierat utbud.

Ann menar att det självklart fungerar så att om fler väljer att handla lokalt så är det lättare att hålla nere priserna.
— ”Hellre en kvalitetsros som står fyra veckor än en bukett som vissnar efter fyra dagar”. Jag har kunder som kommer in och ber om ursäkt för att det var så länge sedan de behövde köpa blommor eftersom  växterna de köpt här aldrig dör. Det är ett bra betyg.

När det gäller snittblommorna är Anns mål att löpande kunna erbjuda några färdiga buketter, och mycket av verksamheten är just buketter med bud. Verksamheten är kopplad till Euroflorist, Interflora och Florister i Sverige.
— Det blir ganska många bud, i snitt ett hundratal buketter i månaden.

Nu stundar perioden på året där mest blommor säljs — allhelgonahelgen och hela december med alla högtider.

Sen blir det lugnt ett tag innan student och skolavslutningar som också är en hektisk period i branschen. Ann minns tillbaka och tänker på en del roliga beställningar hon fått genom åren. En tisdagsmorgon ringde en man som ville beställa 100 röda rosor till sin flickvän, med leverans samma dag.
— Hundra likadana rosor är inget jag har inne, men det gick att lösa den gången, berättar Ann.

Och hon älskar ju blommor. Hon listar favoriter — orkidéer, hoyor, nejlikor och germini.
— Bara titta på blommorna, jag blir glad av sättet de växer på. Det finns något unikt med varje sort, med varje blomma.

BlomAnn’s Buketter och binderier firar femårsjubileumet med rabatter i butiken.