Belöning för mödan

0
44
En tapper skara i gruppen 3–5 år visar stolt upp sina pokaler.
I onsdags var det sjätte och sista gången för årets Oxvretsjogg som även i år har lockat många små löpare till elljusspåret vid Oxvreten. Efter avslutat lopp byttes nummerlappen in mot en pokal och en välförtjänt fika. 
På onsdagskvällar, i sex veckor har runt 70 barn och ungdomar mellan 3–14 år deltagit i årets upplaga av Oxvretsjoggen. Där springer man efter egen förmåga och olika sträckor beroende på hur gammal man är. Från 300 meter när man är tre år och fyra kilometer för de mellan 13–14 år. I onsdags var det sjätte och sista gången för i år.
– I dag får de belöning för sitt slit. Det blir fika och pokaler till alla duktiga löpare, säger Kajsa Borg. 
De avslutande två rundorna blev lite annorlunda jämfört med tidigare år. Vid ett arbete i skogen har elledningar grävts av och elljusspåret har varit alldeles svart av mörker. Det var inget som hindrade de kämpande löparna som löste situationen med pannlampor och medspringande föräldrar med ficklampor.
– Det var lite läskigt, men inte så farligt. Det har varit kul och jag vill springa nästa år igen, säger Vide Påledal fem år.

Oxvretsjoggen har arrangerats i många år, och det råder delade meningar om hur många år det verkligen varit.
– Ja, det är ingen som riktigt vet, men det är många år. Sedan någon gång på sjuttiotalet tror vi. Vi har sagt att vi ska gå igenom arkivet någon dag, där finns alla gamla resultat­listor. Det vore kul att veta, för diskussionen uppstår varje år, säger Kajsa och ler. 
 
Efter loppet ställde löparna snällt upp på en bild i mörkret och visade stolt upp sina pokaler.
– Det har varit jätteroligt tycker jag. Jag skulle vilja springa här varje onsdag, säger Vide, samtidigt som han tar en tugga på sin bulle.
 Årets upplaga av Oxvretsjoggen har gått bra och tanken är att det blir av även nästa år.– Det krävs en del för att få det här att snurra, men med alla fina ord och cred från barn och föräldrar så blir det hela mycket enklare. Vi vet att vi gör någonting som är både bra och uppskattat för våra barn och ungdomar, avslutar Kajsa Borg.