Ångan hölls uppe i Församlingshemmet

0
59
Håkan Pieniowski är en välkänd dokumentärfilmare. I veckan berättade han om filmen "Ånga om sommaren".
I tisdags gästade dokumentärfilmaren och tidigare Mariefredsbon Håkan Pieniowski församlingshemmet för att berätta om tre av sina filmer. En av dem var ”Ånga om sommaren” som nyligen visades på SVT.
Dokumentärfilmaren Håkan Pieniowski, som är uppväxt i Mariefred, arbetar också som regissör och fotograf och har givit ut böcker. I tisdags fanns han på plats i församlingshemmet på inbjudan av Föreningen Ångfartyget Mariefreds vänner för att berätta om sitt filmskapande.
— För mig var det ett fantastiskt hedersuppdrag att få göra filmen om ”Maja”, berättar Håkan. Allt började egentligen när jag var på kyrkogården och Bengt Rundgren dök upp och föreslog att jag skulle göra en film om ångbåten.
Håkan, som känner SVT:s dokumentärredaktion sedan 80-talet, var till en början skeptisk då han inte trodde att SVT skulle nappa på idén. Trots det gick han och funderade i ett par månader tills han slutligen föreslog projektet för tevekanalen.
— Jag skickade in ett förslag om filmen och eftersom jag har gjort så många filmer tidigare så har man lite att komma med. Annars är det väldigt svårt att komma in där, förklarar Håkan. De var jättesugna och tackade ja.
— När jag hade kommit på det kändes det som en befrielse, säger Håkan. Då löste sig allt och allting föll på plats. Sammanlagt gjorde vi fem resor med Maja och sedan satte jag mig vid klippbordet.
Att Håkan en gång i tiden började göra film var Håkans morfar Salomons förtjänst. Som amatörmålare ledde han in Håkan på en konstnärlig bana.
— Vi höll på att kuckla på översta våningen i Kungshuset där vi bodde, säger Håkan. Vi hade ett torrdass inne där vi hade en förstoringsapparat som vi använde när vi gjorde fotografier. Vi höll på med allt möjligt han och jag.
Utöver filmen om Maja fick publiken höra och se bitar ur två av Håkans andra filmer ”Röd sol över Nobels oljefält” om bröderna Nobels oljefält i Baku i början av 1900-talet samt ”Rent, vitt, slätt och några livstycken” om kvinnor som arbetar inom tvättindustrin.
— Vi funderade över hur vi skulle kunna göra en film om kvinnor som arbetar inom tvättindustrin rolig så vi planterade in en man klädd i frack och lackskor spelandes Chopin på en flygel vi hade ställt in i fabriken. Det blev lite av en balett med alla kläder som for omkring.